Centar za razvoj ideja uz podršku Mladih Istraživača Srbije ovog leta organizuje međunarodni volonterski kamp pod nazivom “Belgrade Highgarden”. Kamp će biti organizovan u periodu od 1. do 15. avgusta, u Pinosavi, u podnožju Avale,, na teritoriji beogradske opštine Voždovac. Beograd će imati zadovoljstvo da ugosti volontere iz Francuske, Španije, Italije, Turske i Srbije, koji imaju snažnu želju da doprinesu našoj lokalnoj zajednici, ali i očuvanju životne sredine.

Međunarodni volonterski kampovi su jedinstveni oblik volonterskog rada, gde učesnici i učesnice iz različitih zemalja zajedničkim radom daju svoj doprinos, pre svega razvoju lokalnih zajednica u kojima se kampovi organizuju. Kroz organizaciju kampa bićemo deo svetskog poretka koji godišnje širom sveta organizuje preko 2.000 volonterskih kampova. Volonteri će tokom dve nedelje trajanja kampa raditi na uređenju dvorišta Osnovne škole “Vasa Čarapić” koje podrazumeva uređenje školskog dvorišta i  postavljanje informativnih eko-tabli. U saradnji sa Šumskom upravom „Avala“ planirano je čišćenje i uređenje staza na teritoriji ove šumske uprave. Pored angažovanja učesnika, tokom trajanja kampa biće organizovane javne akcije, na kojima će učestvovati i članovi Centra za razvoj ideja i lokalni volonteri. To će biti prilika da se uključe svi koji su zainteresovani za očuvanje životne sredine i time nam pomognu da prikažemo Beograd u što boljem svetlu.

Za vreme trajanja kampa volonteri će biti u prilici da se upoznaju sa istorijom Beograda, kao i prirodnim i kulturnim znamenitostima grada. Centar za razvoj ideja je pripremio bogat kulturni, zabavni i sportski sadržaj, kako bi se volonteri što bolje upoznali, ne samo sa Beogradom, već i sa Srbijom i kako bi odavde poneli što lepše utiske.

Organizaciju kampa podržali su Mladi Istraživači Srbije, Ministarstvo omladine i sporta, Gradska opštine Voždovac, Grad Beograd, kompanija Delhaize, Beogradska tvrđava, Avalski toranj, muzej Nikole Tesle, Gardoš kula, Zoološki vrt Beograd, Bahus, Coca-Cola HBC, Pentaks TT, Srbija Šume, OŠ Vasa Čarapić, konjički klub Aleksandar i udruženje Evo ruka.

Pripreme za kamp ulaze u završnu fazu i sa nestrpljenjem se očekuje dolazak volontera.