Proverite svoje znanje o Dunavu putem LINKA

Od Švarcvalda do Rumunije, Dunav protiče kroz nekoliko centralnoevropskih glavnih gradova pre nego što se ulije u Crno more, tokom svih svojih 2,80 kilometara poprima karakteristike naroda kroz čija staništa prolazi.

Stari Rimljani su ovu reku predstavili u obliku bradatog muškarca, Danubiusa, čija statua simbolizuje Evropu, dok je drugi narodi vide kao mladu ženu, odnosno kao oličenje lepote i elegancije. Asocijacija nastaje iz činjenice da je na mestu gde izvire Dunav  predstavljen kao mlada žena koja stoji pored svoje majke čiji se mudri pogled prostire nizvodno, dok joj majka pokazuje da ona mora da krene ka istoku.

Protiče kroz deset država i posle Volge najduža je reka u Evropi. Glavni je put za migrante, trgovce, ali i nekadašnje avanturiste koji su plovili kako bi osvajali strane teritorije donoseći lokalnom narodu novu robu, ideje i običaje. Na obalama Dunava nalaze se i četiri glavna grada: Beč, Beograd, Budimpešta i  Bratislava. Nekada je delio carstva i religije, a danas je reka koja povezuje narode.

Nastaje u Švarcvaldu na mestu spajanja reka Breg i Brigah, kod grada Donauešingena u Nemačkoj I njegov izvor nalikuje mirnom bazenčiću u parku. U istoriji je bio jedna od najstalnijih granica Rimskog carstva I do dana današnjeg ostaje više kulturni nego geografski pojam. Protiče kroz 10 država: Nemačku, Austriju, Slovačku, Mađarsku, Hrvatsku, Srbiju, Rumuniju, Bugarsku, Moldaviju i Ukrajinu.

Na dnu Dunava nalaze se brojni moćni ratni brodovi. 1944.godine, predvidevši da je poraz neizbežan, stotine nemačkih brodova plovilo je Dunavom kako bi izbegli da budu zarobljeni od strane Sovjetskog saveza. Neki su u svom begu bili manje uspešni. Ratni brodovi mogu da se vide leti, kada opadne nivo vode u koritu.

Danube Delta, Romania

Vrednost Dunava prepoznao je I UNESKO, kada je 1991.godine označio njegovu deltu u Rumuniji i Ukrajini kao svetsku baštinu. Od neizmernog značaja je naravno I za Srbiju, kao zamena za more i najznačajnija reka jer kroz našu teritoriju prolazi sa celih 588 kilometara. Ono što je još zanimljivo jeste to što je jedina velika evropska reka koja teče od zapada prema istoku I, za razliku od ostalih tokova, meri se od ušća do izvora. Za polaznu tačku smatra se svetionik u Sulini na Crnom moru.

Dunav je nepresušna inspiracija turistima, naučnicima I istraživačima. Među njima je I Emanuel Riben, dobitnik stipendije Stendal 2017, koju dodeljuje Francuski institut, za projekat pisanja knjige koja će biti posvećena putovanju Dunavom. Za više zanimljivosti o Dunavu, možete posetiti LINK.