knjiga

Katarina Kragović – diplomirani novinar, hrani se debatama i kulturom, smatra mopsa svojom duhovnom životinjom

Pisci knjiga za mlade ne zaziru od doticanja najdubljih problema sa kojima se suočavaju tinejdžeri – kao što su pronalaženje sopstvenog identiteta, bolesti zavisnosti, seksualne aktivnosti I samoubistvo

Radnju mnogih knjiga za mlade predstavljaju mladi u borbi protiv zla I za spas sveta. Uobičajene odlike jesu ljubavni trouglovi, distopijsko društvo, paranormalni zapleti, odsutni roditelji i otkrića izuzetnih sposobnosti. Iako nisu poštovane i vrednovane kao većina klasika, našle su svoj put do srca čitalaca širom sveta. Zašto su ove priče toliko popularne?

Iako romani za mlade predstavljaju relativno novu marketinšku kategoriju, oni su oduvek postojali. Niko ne smatra Šekspirovog “Romea i Juliju”, romane od Bronte sestara ili čak neke od Heseovih dela kao što su “Demijan” ili “Ispod točka” knjigama u kojima ne mogu da uživaju I zreliji čitaoci. Ipak, da su svi ti romani danas napisani, našli bi se na policama pored Roulingovog “Hari Potera”.

Literatura za mlade se bavi nekim ozbiljnim temama I radije sprečava opasno ponašanje nego što ga ohrabruje. “Tinejdžeri su hteli realne situacije, sa kojima bi mogli da se poistovete,”, kaže Dejvid Levitan, urednički direktor i autor nekoliko ovakvih romana. “Realnost ne mora da bude direktno opisana. Mladi vole ‘Igre Gladi’ ne zato što prikazuju stvarnost, već zbog toga što verno prikazuju emocije”.

Levitan tvrdi da pisci koriste nasilje i druge mračne teme sa valjanim razlogom. “Trilogija ‘Igre Gladi’ predstavlja kritiku rata i života u ratnim vremenima, kao i umešanosti u ratu”, istakao je. “Nasilje nije tu da zagolica maštu, već da poduči o posledicama nasilja”.

Pisci knjiga za mlade ne zaziru od doticanja najdubljih problema sa kojima se suočavaju tinejdžeri – kao što su pronalaženje sopstvenog identiteta, bolesti zavisnosti, seksualne aktivnosti I samoubistvo. Ove priče su ubedljive jer istražuju adolescentska iskustva u samoizražavanju, individualizaciji, zaljubljivanju po prvi put, pa čak i pitanja nepravde.

“Mnoge od najvećih priča u literaturi su mračne. Svi oni koji kažu da ne bi trebalo da bude tame u pričama pokazuje da nikada ništa nisu pročitali”, rekla je Morin Džonson, nagrađivani autor. “Dikens je prilično mračan autor koji u svojim romanima šalje siročad da rade kao džeparoši i lopovi. Bajke braće Grim, Šekspir kao i Biblija su takođe mračna dela “,objasnila je.

“Kao što je adolescencija period između detinjstva i zrelosti, paranormalan svet  je između čoveka i natprirodnih pojava”, kaže Jennifer Lin Barns, autor romana za mlade I doktor kognitivnih nauka. “Tinejdžeri su uhvaćeni između dva sveta, detinjstva i odraslog doba, i moraju da nauče da se nose s time.”

Čarobnjaci, vampiri i distopijska budućnost nisu oduvek dominirali žanrom. Prvi zlatno doba se vezuje za autore koji su poznatiji našim roditeljima –  Džudi Blum, Dž.D. Salindžer i Luis Dankan. U sedamdesetim godinama prošlog veka, knjige za mlade se fokusiraju na srednjoškolska  iskustva i neshvaćenost mladih od strane njihove okoline.

Osamdesete su nam donele autore horor-beletristike kao što su Kristofer Pajk, dok je u devedesetih godina Dž.K.Rouling stekla svetsku slavu sa njenim “Hari Poter” serijalom koji predstavlja katalizatora za cvetanje ovog žanra I insipiraciju za čitavu generaciju pisaca kao što su Kasandra Kler ili Džon Grin.

Ova književnost nije samo za adolescente, zapravo je  popularna i među odraslima jer se bavi problemima koji nisu ograničeni samo na tinejdžersko doba –  od seksualnosti i melanholije do samodestruktivnosti. 55% ovih knjiga prodatih u 2012. godini, kupljene od strane odraslih između 18 i 44 godina, ako je verovati Bovkerovim istraživanjima tržišta. “Glavni razlog zašto uopšte čitate jeste nadanje da ćete proći kroz šta god da prolazite”, kaže Meg Cabot, autorka 45 knjiga za mlade.

Kao I u svim drugim žanrovima, ova grana beletristike ima svoje uspone I padove. Nijednom žanru ne treba suditi na osnovu jedne knjige ili autora. U principu, tema razgovora ne bi trebalo da bude dilema da li ove knjige imaju latentno značenje, već činjenica da one pomažu deci da se zainteresuju za čitanje.

K.K.

 

Reference:

A brief history of young adult literature. (n.d.). Retrieved from CNN: http://edition.cnn.com/2013/10/15/living/young-adult-fiction-evolution/ Are Teen Novels Dark and Depraved – or Saving Lives? (n.d.). Retrieved from Publishersweekly: http://www.publishersweekly.com/pw/by-topic/childrens/childrens-industry-news/article/47570-are-teen-novels-dark-and-depraved-or-saving-lives.html Grownups: You Can Read YA, and Why Not Read It With Your Kids? (n.d.). Retrieved from Huffingtonpost: http://www.huffingtonpost.com/lori-day/grownups-you-can-read-ya-_b_5593497.html