Konferencija “Fabrika mladih preduzetnika” održana je u 12. decembra u Ustanovi kulture Palilula kao završni događaj u okviru istoimenog projekta koji je Centar za razvoj ideja realizovao u prethodnom periodu.

Prisutni delegati imali su priliku da o preduzetništvu slušaju od ljudi koji su i sami preduzetnici i čija zanimljiva iskustva mogu da ih motivišu i podstaknu da i sami pokrenu sopstveni posao. Na samom početku prisutnima se obratio Nikola Vučićević, uspešni preduzetnik i pokretač više firmi (Brides2Bride, PhotoBooth itd.). Učesnici su imali priliku da saznaju neke od principa kojima se on vodi pri vođenju posla, kao i brojne zanimljive detalje iz njegove bogate preduzetničke karijere. Zatim je Ilija Dragišić, predsednik Udruženja mladih privrednika Srbije predstavio rad svog udruženja i predstojeći događaj “RING Serbia”, na kome će se deset izabranih startup-a takmičiti za odlazak na regionalno takmičenje u Bugarsku. Nakon toga, usledio je deo programa namenjen organskoj proizvodnji povrća. Na početku ovog dela, društvenu mrežu namenjenu povezivanju proizvođača organske hrane sa kupcima pod nazivom “OrganicNet“ predstavila je Stanislava Novoselac, jedna od kreatora ove platforme. Usledila su predavanja dvoje mladih i ambicioznih proizvodjača organskog voća i povrća Ane Dolovac i Mirka Vlčeka koji su predstavili svoja gazdinstva i preneli svoja iskustva od osnivanja do danas. Poslednji deo konferencije pripao je sjajnom tandemu mladih preduzetnika. Jovana Lea Simić i Darko Mandić svojom zanimljivom prezentacijom prisutnima su pokazali kako uspešna karijera u kompaniji može biti zamenjena još uspešnijim preduzetničkim poduhvatom. Njih dvoje osnivači su firme “JDM“ koja izvozi luksuzni domaći džem u SAD. Tokom kraćih pauza i nakon događaja učesnici su imali priliku da uspostave kontakte i postave dodatna pitanja predavačima.

Osnovni cilj događaja bilo je skretanje pažnje mladima na preduzetništvo kao karijerni izbor, njihova motivacija i prezentovanje uspešnih mladih preduzetnika koji su svojim radom i trudom uspeli da ostvare zavidne rezultate.

Konferencija je ove godine organizovana prvi put i u planu je da od sada održava svake godine u isto vreme i da postane prepoznatljiv događaj posvećen omladinskom preduzetništvu. Događaj, kao i projekat u okviru koga je realizovan sprovedeni su uz podršku Ministarstva omladine i sporta. Centar za razvoj ideja nastaviće u narednom periodu da radi na promociji preduzetništva i sličnim projektima.