Prvi festival dramskih sekcija srednjih skola “Kulturica” održan je u oktobru 2016.godine u punoj sali Teatra 78, uz mnogo pozitivne energije mladih, talentovanih glumaca. Festival je organizovao Centar za razvoj ideja, a prvo mesto je osvojila Prva beogradska gimnazija sa predstavom “Boing Boing”, koja je i pokupila najveće ovacije.

Na drugom mestu je 12.beogradska gimnazija sa izvođenjem “Antigone”, a na trećem gimnazija “Sveti Sava” sa autorskom predstavom “Moj način na moj način”. S obzirom na to da žiri nije mogao da se odluči samo za jednu,  titulu najbolje glumice podelila je kompletna ženska postava predstave “Boing Boing” – Marija Damjanov, Teodora Rakić, Natalija Milenkovic i Kristina Kocic. Za najbolju mušku ulogu proglašen je  Aleksa Šušić iz “Antigone”.

Žiri, kojeg su sačinjavali Sergej Trifunović, Nina Grahovac, Dimitrije Ilić I Ivan Jevtović, odluku je doneo na osnovu kompletnosti nastupa. Na kraju su sa svim učesnicima još dugo razgovarali i prenosili im svoje, mukotrpnim radom stečeno iskustvo I priznali im da među njima vide svoje buduće kolege.

Centar za razvoj ideja je uspeo da spoji humanitarnu aktivnost sa izvodjenjem predstava nenametljivo, ali  uz privlačenje pažnje. Posetioci su aktivno učestvovali u humanitarnim akcijama za pomoć Aleksandru Novakoviću i “Knjigu neku za biblioteku?,” za osnovnu školu “Milan Rakić” iz Donje Toplice, kao i u prikupljanju plastičnih čepova u saradnji sa udruženjem “Čepom do osmeha”.

Prva beogradska gimnazija je u predstavi “Boing Boing” prikazala život arhitekte Bernarda sa njegove tri verenice, stjuardese, koje dolaze i odlaze po tačnom redu letenja, ne znajući jedna za drugu. 12.beogradska gimnazija je u pokupila pohvale žirija za originalnost u adaptaciji Sofokleove ˝Antigone˝, dok je gimnazija “Sveti Sava” sa predstavom “Moj način na moj način”  želela da prikaže svoje viđenje trenutnog stanja društva u Srbiji kroz sliku porodice u kojoj se, usled nedostatka vremena i razumevanja, javljaju gotovo nepromostivi problemi.

Glavni cilj “Kulturice” jeste da se mladim, perspektivnim glumcima pruži šansa da razvijaju svoje talente i da se medju njihovim vršnjacima probudi ljubav prema pozorištu i umetnosti. Kroz brojne humanitarne akcije, Centar za razvoj ideja želeo je da  skrene pažnju na važnost reciklaže, a istovremeno I da pruži podršku deci sa invaliditetom, kao I da iskoristi priliku da ukaže na  neke od problema sa kojima se svakodnevno suočava naša okolina.

“Kulturicu” su podržali Kancelarija za mlade I saradnju sa udruženjima Beograd, Narodno pozorište u Beogradu, Jugoslovensko dramsko pozorište, Beogradsko dramsko pozorište, Dom omladine Beograda, Muzej istorije Jugoslavije, Zavod za udžbenike, Ministarstvo prosvete, “Prvi Koraci”, ” i Pozorište na Terazijama.

Pobednička predstava “Boing Boing”, u izvođenju učenika Prve beogradske gimnazije, nastupila je nedelju dana kasnije, ponovo u Teatru 78.

U oktobru nas očekuje nova generacija takmičara, sa proširenim repertoarom.