Organsko nadmetanje je deo projekta Fabrika mladih preduzetnika gde će dve poljoprivredne škole proći kroz praktičnu i teorijsku obuku pokretanja sopstvenog biznisa u oblasti organske proizvodnje. Učesnici ovog projekta su poljoprivredna škola „PKB” iz Krnjače i srednja škola “Barajevo”. Ove škole su podeljene u šest timova i svaki od njih dobija imaginarno gazdinstvo i proizvod koji treba da razviju kako bude tekla obuka. Ceo proces traje dva meseca i sastoji se od predavanja na kojima se obrađuju kritični koraci iz samog preduzetništva i organske proizvodnje koji su neophodni za pokretanje biznisa. Nakon svakog predavanja, polaznici  imaju zadatak da to znanje primene na svoj proizvod. Na kraju, organizovaće se takmičarski dan u toku kojeg će učenici da imaju  sledeće aktivnosti:

  1. Prezentacija svog proizvoda i gazdinstva
  2. Kviz znanja (šta su naučili na obuci)
  3. Studija slučaja

Pobednčka ekipa će kao nagradu da dobije priliku da poseti poslovni hab u Mokrin House-u!

Prvo predavanje održano je 26. septembra u In Centru na kojem su izlagale članice Centra za razvoj ideja Ena Dugonjić i Jovana Skrinjik. Ena Dugonjić je sa đacima diskutovala o osnovama  preduzetništva, navodili su se primeri uspešnih ljudi iz Srbije i sveta. Enino motivaciono predavanje, Jovana Skrinjik je iskoristila kao priliku da učenike ukratko uvede u svet organske proizvodnje i pripremi za rad koji ih čeka u naredna dva meseca. Govorila je o tome šta je organska proizvodnja, o razlikama između konvencionalne i organske proizvodnje, zdravstvenim aspektima i perspektivama u Srbiji, kao i o sertifikaciji kao veoma bitnom segmentu. Učenici su već nakon prvog predavanja pokazali zainteresovanost i spremnost da budu deo pobedničkog tima kroz brojne ideje o svojim budućim preduzetničkim poduhvatima!

Fabrika mladih preduzetnika bavi se promocijom  preduzetništva, edukacijom i praktičnom obukom koja omogućava učesnicima da pripremljeni uđu u proces pokretanja sopstvenog posla. Pored toga, projekat informiše mlade o prednostima preduzetništva u odnosu na zapošljavanje i motiviše mlade da budu kreativni i uporni u sprovođenju svojih poslovnih ideja. Prvi deo projekta predstavlja ciklus predavanja o osnovnim biznis pojmovima, drugi deo obuka o organskoj proizvodnji, dok je završnica projekta konferencija istog naziva.