Filip Vasić – Ekološki inženjer, svestrani optimista u plavom svetu, ljubitelj izazova i adrenalina.

 

Nakon uspešno obavljenog konkursa u okviru IAESTE organizacije i prihvatanja ponude stručne prakse u oblasti hemije na ”Universidad Nacional del Sur, Bahia Blanca, Buenos Aires, Argentina”, sa velikim iščekivanjima krećem na put u takozvani “Novi svet”.

Problem koji mi se ukazao odmah po dolasku na Univerzitet, gde ću u narednim mesecima obavljati stručnu praksu, jeste jezička barijera. Iznenađujuće, vrlo malo Argentinaca se služi engleskim jezikom, a da stvar bude još komplikovanija, njihov španski je karakterističan, jer je pod raznim uticajima u određenoj meri izmenjen. No, uz pomoć prijatelja, ali i ličnog napora, brzo se snalazim i shvatam da su ljudi izuzetno prijateljski naklonjeni.

Iako nerado govore engleski, razumeju situaciju u kojoj se kao gost sa drugog govornog područja nalazite, te ulažu napore da vam olakšaju komunikaciju na početku. Veliko interesovanje pokazuju za Evropu i zemlju iz koje dolazite. Neretko se i pohvale nečim što znaju o vašoj zemlji, bilo to tačno ili ne. S druge strane, oni očekuju i sa dosta optimizma prate vaš napredak u govoru španskog, što vas dodatno podstiče da radite konstantno na tome.

Posao koji sam tokom boravka na Univerzitetu obavljao podrazumevao je raznovrsne laboratorijske analize vode iz reke Kolorado, s ciljem da krajnji rezultat tih ispitivanja da verodostojnu sliku stanja sa više aspekata i bude javno publifikovan. Istraživački rad, kao i odnos profesora sa istraživačima i studenatima, umnogome se razlikuje od prilika na domaćim univerzitetima. Veći značaj pridaje se interakciji i praktičnom radu. Samim uspostvaljanjem prijateljskog odnosa, starije kolege mnogo više pažnje posvećuju mlađima, nesebično im pružajući praktična znanja. Mladi se vrlo rado priključuju projektima, jer u njima ravnopravno učestvuju, akumulirajući bitno iskustvo.  

Aktivnosti i druženja van posla su veoma cenjena i zastupljena u Argentini. Najčešće se organizuju veliki ručkovi, večere ili izleti vikendom, a domaćini se spontano smenjuju. Zajedničko provođenje slobodnog vremena, uz prijatnu i gostoljubivu atmosferu, još više povezuje ljude, samim tim doprinoseći boljoj atmosferi i produktivnosti na poslu.

Totalno drugačija priroda podjednako se poklapa sa razlikama u kulturi u odnosu na Evropu. No, u kom god delu da se nalazite, pejzaž Argentine je zadivljujuć. Na teritoriji ove zanimljive zemlje, smenjuju se plaže, prirodni rezervati pingvina, foka, morskih lavova i orki, polupustinje, pustinje, glečeri i ognjena zemlja, veličanstvene planine sa izvanrednim mogućnostima za skijanje i planinarenje, slatkovodna i slana jezera, plantaže vinograda sa kojih se dobija visokokvalitetno vino. Može se reći da je Argentina raj za ljubitelje prirode, jer poseduje skoro sve.

Na okupljanjima su neizostavni i tradicionalni argentinski specijaliteti. Najkarakterističniji među njima su: asado – roštilj od kravljeg mesa, el disco –  mešavina povrća, mesa, vina i drugih začina, kao i čuveno piće mate – vrsta čaja sa velikim sadržajem kofeina. Pije se iz posebnih posuda, u obliku pehara, koje se mogu naći u različitim dimenzijama i izradama, pomoću specijalne metalne cevčice. Ista posuda služi se kružno, jer kako u Argentini imaju običaj da kažu ”Ovde delimo sve”. Nakon što se pehar isprazni, iz termosa se doliva zagrejana voda i ispijanje nastavlja po istom principu.

Možda zvuči čudno, ali većina Argentinaca ne zna da igra popularni tango, tako da se tome ne treba iznenaditi, ali svakako treba pripaziti o svom mišljenju u vezi fudbala i ne usuđivati se reći da je Pele bolji od Maradone, barem ne ako niste u društvu Brazilaca.