Učesnici su saznali kako da prepoznaju ptice po zvuku i upoznali se sa osnovnim karakteristikama u ponašanju pojedinih vrsta

Radionica „Potraga za beogradskim blagom“ održana je u četvrtak, 29.septembra na Velikom ratnom ostrvu. Zajedno sa učenicima Prve beogradske gimnazije, članovi našeg udruženja su se upoznali sa prirodnim bogatstvima, kao i specifičnom istorijom nastanka ostrva, kroz mapiranje objekata i određivanje geografskih koordinata.

Istraživanje flore I faune ostrva, koje je trajalo oko tri sata, bila je fokusirano, pre svega, na ptice. Učesnici su saznali kako da ih prepoznaju po zvuku, upoznali se sa osnovnim karakteristikama u ponašanju pojedinih vrsta, kao i načinom obeležavanja ptica i njihovog hvatanja.

Predavačima je bilo zanimljivo kako nešto tako blizu smoga može imati drugačiji I čist vazduh, dok je učesnicima odlazak u prirodu, van škole i obaveza posebno prijao. Svidelo im se što se radionica sastojala iz praktičnih aktivnosti I što je trajala par sati, a ne kao neka predavanja u učionici od po jedva sat vremena.

Za određivanje koordinata, korišćena je aplikacija “Mobile Topographer” koja radi po principu bilo kog GPS uređaja. U zavisnosti od pristupačnosti terena, koja utiče na dostupnost signala, preciznost koordinata može biti i ispod jednog metra greške. Određene su početna i krajnja tačka rute pešačenja (ukupno se pešačilo oko 3,5 kilometra) i posmatranja ptica, kao i tačke sa kojih su uočene pojedine vrste.

Nakon svega, njihov zadatak jeste da ono sto su naučili prenesu na svoje vršnjake I tako nastave krug širenja znanja. Svi ovi podaci mogu predstavljati dobru osnovu za izradu geoprostorne baze podataka o Velikom ratnom ostrvu. Ovakav vid edukacije ne samo što će im pomoći da bolje utvrde I upamte ono što su naučili na radionici, već će im omogućiti I da probiju led sa tremom od javnog nastupa.

vro-2