Anita Vuksanović – buduća preduzetnica I ekonomista, avanturista, entuzijasta,snalažljiva, baca se u vatru u svakoj prilici, a onda tu vatru prilagođava sebi

Ono što fali našem edukativnom sistemu jeste praksa. Ako ste za nešto samo čuli, to nije dovoljno. Morate znati da to i primenite

Pročitala sam natpis “U obrazovanju je šansa”. Odnosio se na konkretan primer obrazovanja u tehničkim oblastima, ali me je to navelo da se zamislim. Da li je veća šansa u formalnom ili neformalnom obrazovanju?

Danas nam roditelji, koji su deo drugačije generacije obrazovanja i načina  zapošljavanja, kod kuće“pakuju” priču da je najbitnije steći diplomu, i tako naći put do sigurnog zaposlenja.nOno što niko od njih ne uzima u obzir jeste da se situacija  promenila, da se tržište rada zasitilo preslikanim izvršiocima radnih zadataka i da je za današnja radna mesta potrebno  izdvajanje iz mase sličnih profila. Promenile su se oblasti rada, i sve je vise onih vezanih za digitalnu tehnologiju. Za neke od njih čak i nije neophodno formalno obrazovanje; ne postoji zvanično zvanje, ali je važno da ste upoznati sa zaduženjima do najsitnijih detalja.

Poslednjih godina sve se više priča o konceptu celoživotnog učenja. Do pre koju godinu je to bilo rezervisano samo za određene struke, ali tehnološki razvoj i globalizacija uvode nova pravila igre; na vama je da odlučite da li ćete da ih se pridržavate ili ne. Na stranu to što obrazovanje u našoj zemlji nudi veoma dobru teorijsku podlogu. Ono što fali našem edukativnom sistemu jeste praksa. Ako ste za nešto samo čuli, to nije dovoljno. Morate znati da to i primenite.

Dakle, završili smo fakultet, dobili diplomu, i šta sad? Šta je to po čemu ćemo se razlikovati u moru ostalih kolega sa diplomom koja se uklapa u potrebe radnog mesta? Po mom mišljenju, neformalno obrazovanje omogućava sticanje prednosti prilikom zapošljavanja. Danas nam je dostupno dovoljno besplatih obuka, kojima možemo da poboljšamo naše veštine i na taj način da obezbedimo sebi bolje radno mesto. Jako je važno povezati se sa ljudima koji imaju iste težnje, kako bi kroz razmenu iskustva naučili nešto novo.

Ukoliko imamo šansu za neformalnim obrazovanjem tokom školovanja, tu šansu obavezno treba da iskoristimo. Godine nisu ograničenje, već prednost. Ako ranije počnemo, to je samo u našu korist, jer imamo priliku za više obuka. Ukoliko se pak aktiviramo za vreme srednje škole, možda će nam neka dodatna saznanja pomoći da se lakše opredelimo za fakultet ili zanimanje. Meni je to pomoglo. Provela sam par dana u konsultantsko-knjigovodstvenoj agenciji i shvatila da mi se sviđa dinamika posla; nakon nekoliko dana upisala sam ekonomsku školu.

Ukoliko se radi o nekim kreativnijim i ne toliko formalnim poslovima, prednost je to što postoji mogućnost ponude za honorarne poslove već tada. Time se može olakšati studentski život, ali i obezbediti radno iskustvo. Par mojih kolega sa fakulteta su tokom studija radili kao frilenseri, i na taj način pripremili sebe za pokretanje sopstvenog posla.

Šta ako nemamo posao, dobijemo otkaz ili shvatimo da nismo zadovoljni radnim mestom? Neformalno obrazovanje nije rezervisano samo za one koji žele da nadograde svoju diplomu, već i za one koji imaju problem da pronađu posao u struci ili za one koji su nezadovoljni svojim trenutnim radnim mestom. Kao jedan vid prekvalifikacije, neformalno obrazovanje pruža širok spektar mogućnosti da promenite svoj primarni sektor. Verovatno ste čuli priče o samoukim prekvalifikovanim programerima koji su bili ili nezaposleni ili nesrećni na svojim prethodnim poslovima, a na kraju su pronašli nešto što im omogućava da sami organizuju svoje vreme i obaveze uz bolje plaćen posao.

Ko hoće, nađe način – ko neće, nađe izgovor. Bilo da ste iz male sredine ili iz Beograda, to ne treba da bude nikakvo ograničenje, mnogi od kurseva su digitalni pa su vam dostupni gde god da se nalazite. Jedino što vam je neophodno jeste volja za učenjem i usavršavanjem. Izborom ovakvog puta, trenirate sebe da uvek želite nešto više od proseka, a to je ono što se danas ceni. Razvijate sebe da budete spremni da ispravno reagujete u svakoj situaciji, bilo poslovnoj, bilo privatnoj, kao i da vam ništa novo ne bude šok na koji ćete reagovati kao da bežite od problema. Usavršavanjem sebe usavršavate moć da se nosite sa bilo čim što vam se nađe na putu.

Počnite već danas, jer obrazovanje je jedino što vam niko ne može oduzeti. Pronađite oblast u kojoj ćete biti zadovoljni i trudite se da postanete stručnjak. Ne dozvolite da vam prilike izmiču samo zato što je neko imao više iskustva i znanja od vas. Možda će vam se to učiniti kao izlazak iz zone komfora, ali to današnje tržište i zahteva; da naučimo kako da mu se prilagodimo.