Ciklus predavanja „Uvodni čas o cirkularnoj ekonomiji“ održano je u tri srednje i jednoj osnovnoj školi u toku juna. Cilj ovih časova bio je da upoznamo mlade sa aktuelnim temama koje obrađuju njihovi vršnjaci u drugim evropskim zemljama, ali i da saznamo koje teme interesuju učenike srednjih, a koje učenike osnovnih škola. Predavanja su održana u Prvoj beogradskoj gimnaziji, Gimnaziji Patrijarh Pavle, Geodetskoj tehničkoj školi i u osnovnoj školi „Jajinci” i to u saradnji sa Udruženjem građana Sredina.

 

 

Razgovarali smo o najvažnijim karakteristikama cirkularne ekonomije, o tome kako se razlikuje od linearne ekonomije, reciklaži i ponovnoj upotrebi otpada. Iskoristili smo priliku da ih ne samo upoznamo sa teorijom, nego i da im pokažemo primere dobre prakse iz nekih od evropskih korporacija, kao i dobre primere iz Srbije.  U poslednjih 15 minuta svakog časa, učenici su izlagali načine na koje bi cirkularna ekonomija mogla da se uvede u domaće firme.

 

 

Učenici su već bili upoznati se određenim delovima cirkularne ekonomije, a uz našu pomoć dobili su širu sliku o tome kako nije nemoguće preći sa linearnog “uzmi-napravi-upotrebi-baci” na cirkularni model “uzmi-napravit-upotrebiponovo upotrebi” i kako on na efikasan način može da očuva našu životnu sredinu.