“Negde daleko u zemlji snova, bićemo srećni ti i ja. Imaćemo šta se samo poželeti može, videćemo čuda sva“.

Veče crtanih filmova “Umočiću” održaće se 11. jula u Baru Kućica (Borislava Pekića 15) u 20 časova. Cilj događaja jeste da se posveti pažnja kratkometražnim crtaćima koji su obeležili naše detinjstvo i naučili nas vrednostima koje danas poznajemo.

Naziv događaja je inspirisan animiranim filmom “Umočiću” autora Maksa Fličera, koji je takođe iznedrio i crtać “Negde u zemlji snova”. Crtani je snimljen 1939. godine u periodu između dva svetska rata, a radnja filma prati priču siromašnog brata i sestre, kao i njihove majke koja nema ništa drugo da im ponudi za večeru osim bajatog hleba koji dele na pola, a onda umaču u vodu kako bi mogli da ga sažvaću. Deca potom, i dalje gladna, odlaze u krevet i sanjaju svet slatkiša u kom sladoledi rastu iz zemlje a kokice padaju sa neba. Međutim, ujutru se bude i uviđaju prijatno iznenađenje koje će učiniti da se njihovi snovi barem malo približe javi. Fličer je odgovoran i za likove kao što su Mornar Popaj i Beti Bup. 

Na repertoaru samog događaja su sledeći crtani:
1. Studenko
2. Baloni i čiode
3. Đole proleće
4. U zemlji snova
5. Ptica trkačica i Kojot – Problemi sa lepkom
6. Vitez Koja – Mačak
7. Bananamen – Bekstvo iz zatvora
8. Poručnik Draguljče – Draguljče protiv mađioničara
9. Popaj – Alibaba
10. Duško Dugouško – Snežni zec
11. Ružno pače
12. Bik ferdinand

Pozivamo vas da se na trenutak vratite u detinjstvo i uživate u umetnosti animacije.

Ulaz je besplatan. Plaća se samo piće koje poručite dok uživate u crtaćima.

Centar za razvoj ideja je nevladina organizacija čiji je fokus podsticanje razvoja kreativnih ideja kod mladih, dok su glavni ciljevi unapređivanje njihovog položaja u društvu, ukazivanje na aktuelne probleme i realizaciju različitih programa za njihovu edukaciju, uglavnom u oblastima preduzetništva, kulture i ekologije.

Udruženje građana „Lutajuće Atraktivno Društvo Artista“ (LADA) ima za cilj da podstakne razvoj kulturno-umetničkih manifestacija na području Republike Srbije. Ideja ove grupe je da se mladi u lokalnim zajednicama društveno anagažuju u svojim sredinama kroz kreativni rad, kao i sticanje uvida u aktuelne umetničke tendencije, kako bi ih podstakli na slične buduće realizacije u svojim mestima.