Cilj svih predavanja i radionica koje održavamo u osnovnim i srednjim školama, jeste da učenicima približimo ekologije kao pojam i da ih podstaknemo da razmišljaju o očuvanju naše planete, kao i da imaju u vidu makar sitne korake koje mogu da načine kako bi pomogli održivi razvoj.

 Uvodni čas o cirkularnoj ekonomiji

Ciklus predavanja „Uvodni čas o cirkularnoj ekonomiji“ održano je u tri srednje i jednoj osnovnoj školi u toku juna. Cilj ovih časova bio je da upoznamo mlade sa aktuelnim temama koje obrađuju njihovi vršnjaci u drugim evropskim zemljama, ali i da saznamo koje teme interesuju učenike srednjih, a koje učenike osnovnih škola. Predavanja su održana u Prvoj beogradskoj gimnaziji, Gimnaziji Patrijarh Pavle, Geodetskoj tehničkoj školi i u osnovnoj školi „Jajinci” i to u saradnji sa Udruženjem građana Sredina.

Razgovarali smo o najvažnijim karakteristikama cirkularne ekonomije, o tome kako se razlikuje od linearne ekonomije, reciklaži i ponovnoj upotrebi otpada. Iskoristili smo priliku da ih ne samo upoznamo sa teorijom, nego i da im pokažemo primere dobre prakse iz nekih od evropskih korporacija, kao i dobre primere iz Srbije.  U poslednjih 15 minuta svakog časa, učenici su izlagali načine na koje bi cirkularna ekonomija mogla da se uvede u domaće firme.

Učenici su već bili upoznati se određenim delovima cirkularne ekonomije, a uz našu pomoć dobili su širu sliku o tome kako nije nemoguće preći sa linearnog “uzmi-napravi-upotrebi-baci” na cirkularni model “uzmi-napravit-upotrebi–ponovo upotrebi” i kako on na efikasan način može da očuva našu životnu sredinu.

Ekologija za početnike

Ciklus predavanja “Ekologija za početnike” održan je za đake nižih razreda osnovne škole „Vasa Pelagić“ u Kotežu u toku maja i početkom juna, u saradnji sa udruženjem građana „Sredina“. Cilj predavanja bio je da se testira koliko su učenici upoznati sa osnovnim pojmovima ekologije.  Sa preko 600 učenika prošli smo ovu značajnu temu.

Kroz bajku „Božić 2077. godine“, učesnicima su predstavljene klimatske promene,  zagađenje vazduha i elementarne nepogode, dok im je kroz razgovor o svakodnevnim životnim situacijama skrenuta  pažnja da je bitno da vode računa o svojoj okolini.

Učenicima je predstavljen „život“ jedne plastične kese, od trenutka njenog nastanka do bacanja u đubre, kako bi se skrenula pažnja na to da je plastika opasna po životnu sredinu. Takodje, imali su priliku da saznaju šta može da se reciklira i ponovo upotrebi.  Časovi su upotpunjeni sa edukativnim videima sa naše strane, kao i sa puno pitanja i maštovitih rešenja od strane samih učesnika.

Ciklusom predavanja „Ekologija za početnike“ uspeli smo da vidimo kako učesnici nižih razreda osnovne škole razmišljaju i koliko su upoznati sa pojmovima kao što su reciklaža, biodiverzitet, klikmatske promene, zagađenje vazduha ili zagađenje voda. Usled pozitivnih rezultata, plan je da se od naredne školske godine nastavi saradnja, i održavaju različita edukativna predavanja i višim razredima.