Naše tribine bave se zanemarenim ekološkim temama u našem društvu. Ne samo što im je cilj da edukuju o bitnim pojmovima od kojih zavisi opstanak naše planete, već skreće pažnju na predrasude i pokušavaju da daju odgovor na pitanje – šta dalje?

 Veče ekomentaraca “Priroda govori”

Veče ekoloških kratkometražnih dokumentaraca “Priroda govori” održalo se u avgustu 2017.godine u Poletu, u ulici Cetinjska 15. Nakon svakog filma, razgovaralo se sa rediteljem Boškom Savkovićem o datoj temi. Svi prikazani filmovi bili su vezani za ugroženost životne sredine.

U toku večeri, prikazali su se sledeći filmovi: „Posle bombi“, “U ime života”, “Plodovi zime”, „How Much Plastic is in the Ocean?“ i „Plastic Island”.  Cilj je bio da se prikažu globalni ekološki problemi i približe prisutnima, kako i da iz prve ruke saznamo koliki izazov predstavlja pravljenje ekoloških dokumentaraca u Srbiji.

Reditelj Boško Savković  pokrenuo je “SILAFest”, prvi domaći festival turističkog i ekološkog filma, koji se održava u Velikom Gradištu I 2010. godine je zvanično uvršten u 12 najprestižnijih svetskih festivala turističkog i ekološkog filma u izboru Svetske federacije turističkog filma (CIFT). Njegov film “Plodovi zime“ osvojio je Gran pri za najbolji eko-turistički film na svetu 2011. godine. Kratki dokumentarni film “Posle bombi” osvojio je nagradu Srebrni delfin na Kanskom festivalu u kategoriji za ekološki dokumenatrni film i Gran pri CIFFT-a za najbolji turistički film u svetu.

Centar za razvoj ideja je nevladina organizacija čiji je fokus podsticanje razvoja kreativnih ideja kod mladih, dok su glavni ciljevi unapređivanje njihovog položaja u društvu, ukazivanje na aktuelne probleme i realizaciju različitih programa za njihovu edukaciju, uglavnom u  oblastima preduzetništva, kulture i ekologije.

Održivi razvoj, popularan ali pogrešno shvaćen

Tribina “Održivi razvoj, popularan ali pogrešno shvaćen” održala se u junu, 2017.godine u kafiću “Bar Kućica”, Borislava Pekića 15, na Vračaru, kao osvrt na Evropsku nedelju održivog razvoja. Govornici su bili Mirko Milićević (Jedan stepen Srbije), Sonja Dakić („Daj daj“ pelene) i Mina Radić (arhitekta i urbanista).

Cilj tribine bio je da se upoznamo sa različitim segmentima održivog razvoja sa tri različite tačke gledišta, kao i da saznamo šta podrazumeva bavljenje ovom oblašću. Govornici će nam odgovoriti na to zašto su izabrali da se bave baš ovom oblašću, koliko je ona perspektivna, koje su njene prepreke i šta se u Srbiji tačno podrazumeva pod pojmom „održivi razvoj“.

Mirko Milićević je publikacijom „Srbija bez fosilnih goriva“ doprineo globalnom sporazumu za borbu protiv klimatskih promena, koji je započet 2015. godine. Tim od 10 istraživača istraživao je mogućnosti tranzicije na 100% obnovljive izvore energije i potpuni prekid korišćenja fosilnih goriva za proizvodnju energije u Republici Srbiji.

Sonja Dakić je deo biznisa „DajDaj pelene“ koji se bavi proizvodnjom višekratnih pelena od bambusovog vlakna. „DajDaj pelene“ su jedini tekstilni proizvod u Srbiji koji od 2012. godine nosi Eko znak Republike Srbije.

Mina Radić master inženjer arhitekture i urbanizma, bavi se zelenom gradnjom, odnosno projektovanjem odrzivih objekata i vertikalnim (unutrašnjim i spoljašnjim) baštama. Radna iskustva je stekla najpre u Srbiji, a potom i u inostranstvu kao gostujući istraživač-saradnik u Nemačkoj.  2011.godine,  osvojila je prvu nagradu na konkursu „Urbane oaze“ u kategoriji Spoljašnje vertikalne bašte.

Centar za razvoj ideja je nevladina organizacija čiji je fokus podsticanje razvoja kreativnih ideja kod mladih, dok su glavni ciljevi unapređivanje njihovog položaja u društvu, ukazivanje na aktuelne probleme i realizaciju različitih programa za njihovu edukaciju, uglavnom u  oblastima preduzetništva, kulture i ekologije.