Projekat se bavi edukacijom mladih u oblasti cirkularne ekonomije i realizuje se u saradnji sa Udruženjem SREDINA. Koncipiran je tako da se kroz tematske radionice u tri osnovne i tri srednje škole učenici upoznaju sa materijom koja je među najaktuelnijm temama u Evropi.

Cirkularna ekonomija bazira se na upotrebi i ponovnoj upotrebi prirodnih resursa na najefikasniji način i produžavanju života nekog proizvoda što je duže moguće. Prelazom na cirkularno ekonomiju, fokus se prebacuje na ponovnu upotrebu, popravljanje, renoviranje i reciklažu postojećih materijala i proizvoda. Na taj način ono što je do sada predstavljalo otpad, postaje novi resurs.

OS Vuk

Nakon tri časa na kojima im predstavljamo temu, sledi završni događaj na kome učenici imaju priliku da pokažu svoju kreativnost i predstave rešenja nekih od problema sa kojima se susreću u okruženju, a to su: prevencija otpada, ponovna uptreba otpada ili reciklaža. Završni događaj pored takmičarskog obuhvata i edukativni deo u vidu predavanja stručnjaka iz oblasti ekologije.

Putovanje kroz cirkularno znanje 2017.

eko-za-sajt

U utorak, 21. novembra 2017. godine, u Zadužbini Ilije M. Kolarca održao se završni događaj projekta “Putovanje kroz cirkularno znanje”. Škole sa kojima je eko tim Centra za razvoj ideje i Uduženje građana „SREDINA“ radilo 2 meseca na temu prevencije otpada, ponovne upotrebe i reciklaže su nam predstavile svoje ideje i stručni žiri je odlučio koje su bile najbolje i najkreativnije. Članovi žirija bili su: Nataša Miljković ispred firme TEHPRO d.o.o., Tijana Ljubenović ispred kompanije Delhaize Srbija, Milan Veselinov (konsultatnt za cirkularnu ekonomiju) i Nemanja Janjić ispred firme Solagro.

U kategoriji osnovih škola pobedila je OŠ Vasa Pelagić, dok u kategoriji srednjih škola je pobedu odnela Prva beogradska gimnazija.

Prisutni su imali prilike da od predstavnika kompanija Delhaize Srbija i Solagro čuju kako ove firme potupaju po principima cirkularne ekonomije.

Ono što smo želili da postignemo ovim projektom jeste da podignemo svest đaka jer su oni ti koji pokreću ostale: roditelje, nastavnike i građane. Ovim projektom smo obeležili i Evropsku nedelju smanjenja otpada i time uspeli da stavimo Srbiju, a zatim i Beograd na mapu Evrope kada govorimo o upravljanju otpadom.

Projekat su podržali: Tehpro d.o.o., Muzej nauke i tehnike, Prirodnjački muzej, Beogradska tvrđava, Javni akvarijumu i tropikarijum, Geopolitika, Kuglana Žabac i Escape game.

20171121_112130